Vi ste ovdje: Početna » Sajmovi, Tisak i sajmovi » Kongres o lješnjacima

nocciolo-tecnica-opportunita-confagricoltura-cuneo-asco-piemonte-asprocor

Dani otvorenih vrata 2016

Veliki uspjeh  kongresa posvećenom lješnjaku, orahu i kestenu. Više od pet stotina ljudi, većinom tehničara i poljoprivrednika iz svih dijelova Italije, prisustvovalo je tradicionalnom proljetnom okupljanju u Cherascu (CN) , što pokazuje visoku razinu interesa za uzgoj tih kultura, komentirao je nakon događaja Gianluca Griseri, organizator događanje i odgovorna osoba zadruge Ascopiemonte , koja okuplja proizvođače iz okoline.
Ove godine u popodnevnim satima su održana predavanja o orahu i kestenu. Moderator je bio Hercules Zuccaro, direktor Confagricoltura iz Torina.
Nakon uvodnih goovora predstavnika vlasti i predsjednika proizvođačkih organizacija, sastanak je otvorio Alberto Manzo, koordinator Sektora talijanskog Ministarstva poljoprivrede, koji je objasnio sve aktivnosti u okviru plana National Corilicolo  za razvoj usjeva i financiranju 13 projekata, od kojih su četiri u za tu regiju. Ukupan iznos nacionalnih fondova iznosio je 2,4 milijun eura. U drugom dijelu svog govora istaknuta je potreba da se poboljša kvaliteta sadnog materijala, kroz certificiranja.

Drugi je nastupio Giuseppe Russo, predsjednik Frutta in Guscio di Confagricoltura, koji je objasnio trenutnu situaciju na tržištu lješnjaka na globalnoj i nacionalnoj razini. Globalne zasađene površine  su u stalnom porastu, dok proizvodnja iz godine u godinu se mijenja, uglavnom zbog klimatskih faktora. Na prvom mjestu je  Turska (701.141 ha), a slijede Italija (72.125 ha), dok je treće mjesto je u nastajanju Azerbajdžan (23.000 ha). U Italiji na prvom mjestu je Campania (20.418 ha), nakon čega slijedi Lazio (19.401 ha), dok je Piemont na trećem mjestu sa 18,214 ha. Nakon rasta cijena u 2015, one su postale stalne, ostajući iznad ranijih vrijednosti. Istaknuta je potreba regionalne zaštite branda lješnjaka Pijemonta na nivou EU.
Zatim je Avellana Reus (Španjolska) opisala tržište lješnjaka Katalonije, gdje se jedino uzgaja. U 45 godina  izgubljeno je oko 18.000 hektara obradive površine, pretežno u korist prestižnih vinograda. U toj zemlji, sektor karakterizira snažna kooperativne organizacije sa strukturama i prvog i drugog stupnja, koji pokrivaju cijeli lanac opskrbe, od proizvodnje sirovog materijala do marketinga različitih vrsta gotovih prehrambenih proizvoda. Oko 55% ukupne proizvodnje je pod kontrolom zadruga.
Eddo Rugini sa Sveučilišta Tuscia u Viterbu opisao  je lješnjake Lazia gdje su proizvođači uglavnom koncentrirani u pokrajini Viterbo. Zastupljene su tri sorte: Tonda gentile romana, Nocchione i Tonda di Giffoni. Kvaliteta se dobiva zahvaljujući određenoj podobnosti okoliša i genotipa, te kroz poboljšanje poljoprivredne tehnike s posebnim osvrtom na: rasadnike, obrezivanje, oblike uzgoja, navodnjavanje posebno u toplijim mjesecima, gnojenje, upravljanje tla i mehaničkom berbom.
Konačno Andrea Allavena iz Vijeća za istraživanja u poljoprivredi i agrarne analize gospodarstva, predstavio je istraživački projekt »Inovativne tehnologije za poboljšanje ploda”. Korištenjem mutageneze žele se napraviti točkaste mutacije u DNK ,kako bi se poboljšala različite osobine.

U zaključku Abellonio Roberto, direktor Confagricoltura Cuneo, pozdravljajući sudionike upozorio na potrebu da se pravilno upravlja cijelim lancem opskrbe, kako bi se osiguralo da trenutna euforija, zbog visokih cijena lješnjaka, ne pretvori u opasni bumerang za sektor.

Potom su se svi učesnici uputili u proizvodne pogone Chianchie, gdje su mogli vidjeti izloženu opremu potrebnu za uzgoj i preradu lješnjaka, oraha i kestena. Nakon obilaska poslužen je ručak za sve.

[Not a valid template]

© 2016 Pakiranje.net · RSS članaka